Tradycyjne niderlandzkie przepisy kulinarne na okres Bożego Narodzenia, jakich w Polsce jeszcze nie było :) I jeszcze konkurs

Udało mi się uzyskać zgodę pana Paula Hoftijzera, historyka kuchni prowadzącego blog Nederlands Dis („Niderlandzkie danie”), który prezentuje tradycyjne dania kuchni niderlandzkiej (gorąco dziękuję!!!). Dzięki temu mogłam przetłumaczyć na polski i opublikować prawdziwe, oryginalne niderlandzkie przepisy kulinarne na okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku, nieznane do tej pory w naszym kraju. Być może wydaje się to Państwu dziwne, dlaczego proponuję tematykę kulinarną na tym blogu, ale jeśli tylko zauważymy, że wskrzeszając te stare, zapomniane przepisy, wspieramy chrześcijańskie tradycje w Holandii i Belgii, co jest jego główną ideą, obecność tematyki kulinarnej na „Adoptuj kościół w Holandii” nie będzie już nas chyba dziwić. Dodatkowo pan Hoftijzer opisuje dawne zwyczaje, a nie tylko podaje same przepisy.

A oto ich lista:

  • Kerstol – strucla bożonarodzeniowa

  • Kruidbroodjes – tradycyjne korzenne chlebki z okolic Rotterdamu

  • Duivekater – słodki świąteczny chleb z Holandii Północnej

  • Kerstkransjes – ciasteczka w kształcie wieńców bożonarodzeniowych

  • Taai-taai – ciągnące się pierniczki w starym stylu

  • Zupa pieczarkowa w starym stylu (z wafelkami serowymi)

  • Pieczona szynka na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

  • Rolada wołowa lub wieprzowa – smaczna pieczeń na święta Bożego Narodzenia (3 przepisy)

  • Noworoczna kapusta z wieloma dodatkami

  • Tradycyjna pikantna tarta na Boże Narodzenie i inne święta

  • Driekoningen taart – ciasto Trzech Króli

  • Bisschopswijn (wino biskupa) – tradycja z wigilii św. Mikołaja pasująca też do Bożego Narodzenia

  • Slemp – napój naprawdę na Nowy Rok

Wszystkie przepisy znajdują się na stronie Stowarzyszenia Brandsma: Kuchnia niderlandzka.

Został też ogłoszony konkurs na najlepsze fotografie wykonanych potraw: Informacje o konkursie.

Serdecznie zapraszam do korzystania z przepisów, udziału w konkursie oraz zapisania się na newsletter Stowarzyszenia Brandsma, żeby otrzymywać informacje zarówno o działalności Stowarzyszenia, jak i ważniejszych tekstach na blogu „Adoptuj kościół w Holandii”. Newsletter to dobra alternatywa dla regularnego sprawdzania Facebooka, który chyba wszyscy coraz mniej lubimy :-/


Kerstol, czyli klasyczne ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami.
Fot. takeaway/Wikimedia Commons



Komentarze